مهارتهای ابتدایی خیاطی را با مطالعه این مطلب، میتوانید به آسانی یاد بگیرید. برای انجام این کار تنها به سوزن و نخ احتیاج دارید.
در خانه بسیاری از افراد، مادر یا یکی از دختران خانه کار دوخت دکمههای کنده شده از لباس را برای سایر اعضای خانواده انجام میدهند. با گذشت زمان، کودکان بزرگ شده و از خانواده خود جدا میشوند و نداشتن مهارتهای انجام این کار و وجود وابستگی در سایر زمینهها، آنها را با مشکلاتی مواجه میکند.
همچنین بخوانید:
چگونه لباسهای زمستانی را انبار کنیم؟
در صورتی که شما یک انسان بالغ و با مهارت هستید، امروز با مطالعه این مطلب میتوانید نحوه دوختن دکمههای کنده شده را در کنار چند تکنیک خیاطی کاربردی دیگر بیاموزید. دانستن مهارتهای ابتدایی خیاطی میتواند به اندازه داشتن مهارتهایی نظیر لولهکشی، نجاری و فنی بودن در هر زمینهای برای شما کاربردی باشد؛ در واقع شما قادر به تعمیر وسایل خود بوده و با انجام این کار میتوانید در هزینه و زمان خود صرفه جویی کنید. آموزش این مهارت تنها به دوختن دکمه محدود نشده و شامل تعمیر لباسها، کیف، وسایل مورد استفاده در پیکنیک (مانند صندلیهای تاشو پارچهای) و فضای داخلی ماشین نیز میشود.
به هیچ وجه نگران نباشید؛ این کار آنقدر ساده و راحت است که پس از یادگیری آن، خودتان حاضر به پرداخت پول به خیاط یا التماس کردن به شخصی دیگر برای انجام این کار نخواهید شد.
اصول اولیه مهارتهای ابتدایی خیاطی
وسایل موردنیاز
خریدن یک چرخ خیاطی، نیاز به زمان و گشت و گذار در بازار داشته و هزینه نسبتا زیادی را برای شما در بر خواهد داشت. با توجه به اینکه در این مطلب قرار است مهارتهای ابتدایی خیاطی را بیاموزیم، ما تمرکز خود را روی خیاطی دستی (استفاده از نخ و سوزن) گذاشته ایم. وسایلی که شما برای انجام این کار نیاز دارید شامل موارد زیر است:
۱٫ سوزن: برای کار دوخت و دوز شما به سوزن خیاطی احتیاج دارید. سوزن خیاطی سوزنی است که در انتهای آن یک سوراخ برای عبور نخ وجود دارد و به وسیله آن میتوانید بدون آسیب به بافت پارچه، نخ را از آن عبور دهید.
۲٫ نخ: برای انجام اکثر کارها، میتوانید از نخهای پلی استر یا نخهای همه منظوره (قرقرههای معمولی موجود در بازار) استفاده کنید. همچنین میتوانید یک بسته وسایل خیاطی اورژانسی خریداری کنید که در آن وسایل مبتدی خیاطی وجود دارد؛ این وسایل شامل سوزن و قرقرههای کوچکی است که میتواند در مواقع اضطراری بسیار کاربردی باشد.
۳٫ قیچی خیاطی: یک قیچی کند میتواند به بافت پارچه آسیب وارد کرده و آن را خراب کند. برای شروع کارتان توصیه میشود که یک قیچی تیز تهیه نمایید.
۴٫ بشکاف خیاطی: وسیله کوچک چنگال مانند بوده که در انحنای خود تیغهای دارد و به وسیله آن، کوکهای اضافی را برش میدهند. برای استفاده از این وسیله، سر تیز و بلندتر بشکاف را زیر کوک مورد نظر قرار داده، سپس آن را به سمت بالا میکشیم.
چگونه نخ را در سوزن قرار دهیم؟
نخ را در اندازه موردنظرتان بریده و از سوراخ سوزن رد کنید. برای دوخت دکمه، ۶۱ سانتیمتر نخ کافی است. برای انجام دوختهای مختلف، ابتدا قسمتی را که قصد دوختن آن را دارید اندازه بگیرید، سپس آن را دو برابر کرده و چند سانتیمتر نیز به اندازه نهایی اضافه کنید. نخ خود را از سوزن رد کنید تا جایی که در دو طرف سوزن با یکدیگر هماندازه شود، سپس انتهای نخ خود را گره بزنید؛ برای انجام این کار، در انتهای نخ، آن را به صورت دایرهای شکل در آورده و قسمت انتهای نخ را از وسط دایره ایجاد شده عبور دهید. گره زدن انتهای نخ باعث میشود تا در هنگام دوختن، نخ شما از میان پارچه عبور نکند.
روشهای کوک زدن
کوک ساده
از این روش برای اتصال دو تکه پارچه به یکدیگر استفاده میشوند. این روش در کوتاه کردن لباسها، اتصال لبههای آویزان به لباس و وصله زدن کاربرد زیادی دارد.
نحوه انجام: ابتدا سوزن خود را از میان دو سطح پارچه عبور داده و از آن طرف درآورید، سپس حدود نیم سانتیمتر جلوتر دوباره آن را از میان دو سطح رد کنید تا یک کوک ایجاد شود؛ این کار را تا آخر محلی که میخواهید کوک بزنید ادامه دهید. برای بستن کوکهای خود در پایان محل اتصال، سوزن خود را از پارچه رد کنید اما نخ را از میان پارچه نکشید تا حلقهای ایجاد شود. پس از ایجاد حلقه، سوزن را دوباره از میان پارچه و حلقه عبور دهید تا یک گره در پایان کوکهای خود ایجاد نمایید. عمل گره زدن را دو تا چهار بار انجام دهید.
کاربرد: میتوان از این کوک برای کوتاه کردن قد شلوار استفاده کرد. برای انجام این کار، ابتدا شلوار خود را برعکس کنید، به گونهای که قسمت داخلی شلوار در بیرون و قسمت بیرونی شلوار در داخل قرار گیرد، سپس پاچه شلوار خود را متناسب با اندازه مورد نظر خود تا بزنید و با سوزن آن را به شلوار خود متصل کنید تا ثابت بماند. سوزن خود را از بالاترین قسمت تا خورده از میان پارچه رد کرده و در آن سمت به گونهای برگردانید که میان نقطه ورود و خروج سوزن، تنها چند رشته کوچک از پارچه فاصله افتاده باشد. پس از رد کردن سوزن، در لایه پشتی شلوار، یک کوک با فاصله عادی بزنید. عملیات ذکر شده را تا دوخت کل پاچه شلوار ادامه دهید و در پایان، عملیات کوک زدن را با ایجاد یک گره به اتمام برسانید.
کوک بخیهای
به کمک این روش میتوانید یک کوک محکم و انعطاف پذیر میان دو لایه از پارچه ایجاد کنید. از این روش میتوانید برای ترمیم درز لباس، اتصال بند کنده شده کوله پشتی یا دوخت وصله روی شلوار جین استفاده کنید.
نحوه انجام: یک کوک نیم سانتیمتری ساده، روی پارچه خود ایجاد کنید (مانند روش کوک ساده)؛ سپس سوزن خود را به نقطه شروع کوک برده و نیم سانتیمتر عقب تر از آن، از پارچه رد کنید. در انتهای کار خود، سوزن را به لایه زیر پارچه برده و گره نهایی را ایجاد کنید.
کاربرد: از این روش دوخت میتوانید برای تعمیر لباسهای پاره شده استفاده کنید. برای انجام این کار ابتدا لباس خود را برعکس کنید، سپس دو لایه پاره شده را به کمک دست غیر تخصصی خود، کنار یکدیگر نگه دارید. کوک بخیهای را از نیم سانتیمتر عقب تر از قسمت پارگی لباس شروع کنید و با کوکهای ساده تا انتهای قسمت پاره شده، کار خود را ادامه دهید؛ در انتها، کوک زدن خود را تا نیم سانتیمتر بعد از قسمت پارگی پیش برده و گره دهید.
مهارتهای ضروری
دوخت دکمه: برای دوختن دکمه به لباس، ابتدا از داخل لباس کار را شروع میکنیم. در مرحله اول، سوزن را از داخل لباس به سمت بیرون از پارچه و سپس دکمه، رد کنید. در مرحله بعد، سوزن را از سوراخ مخالف سوراخ اول و پارچه لباس عبور دهید؛ این کار را سه مرتبه تکرار کنید، سپس دو مرحله را برای دو سوراخ دیگر دکمه نیز انجام دهید. پس از اینکه دکمه شما روی لباس به صورت ثابت قرار گرفت، سوزن خود را به سمت بیرون رد کرده و حلقه تشکیل دهید، سپس شش بار پشت سر هم، نخ خود را در محل زیر دکمه و قسمتی که نخ رد شده است گره دهید و در پایان، سوزن خود را از محل گرهها چندین مرتبه رد کرده و نخ را ببرید.
روشهای جایگزین
در صورتی که زمان و مهارت کافی برای دوختن پارچه و درزها را ندارید، روشهای جایگزینی وجود دارد که میتوانید از آنها برای انجام این کار استفاده نمایید:
استفاده از لایی چسب: از این وسیله برای چسباندن دو لایه پارچه به یکدیگر استفاده میشود. برای استفاده از آن، ابتدا باید لایی چسب را میان دو پارچه خود قرار دهید و سپس با اعمال حرارت توسط اتوی خیاطی، دو لایه را به یکدیگر بچسبانید.
استفاده از چسب پارچه: از این ابزار برای چسباندن تکههای تزیینی میتوان استفاده کرد؛ به عنوان مثال، برای چسباندن گل کنده شده از روی لباستان میتوانید از چسب پارچه استفاده نمایید. دقت داشته باشید که در صورت استفادهاز این چسب باید دستورالعمل آن را خوانده باشید و بدانید که چه مدت پس از چسباندن میتوانید لباس خود را بپوشید.
سه چیز که نباید آنها را بدوزید
۱- لوازم بیرون از خانه خاص: بعضی از وسایل و لوازم شما ویژگیهای خاصی از جمله ضد آب بودن دارند که با دوختن آنها، قابلیتهایشان از بین خواهد رفت.
۲- کت و شلوار مورد علاقه خود: کت و شلوار شما لباسی است که باید همیشه مرتب و کامل باشد، بنابراین سعی کنید لباسهای گران قیمت خود را به خیاط واگذار کنید.
۳- کاپشن چرم: در صورتی که در دوختن کاپشن چرم خود اشتباهی انجام دهید، یک سوراخ دائمی روی آن ایجاد خواهید کرد.
منبع: