یوریک کریم مسیحی از عکاسان و نویسندگان مهم و بزرگ ارمنی در ایران است که سرمایه این سرزمین به شمار میرود. وی همیشه به این نکته اشاره دارد که هر عکس میتواند هزاران کلمه برای ابراز داشته باشد. شاید شما آن وجه از کلمات را ببینید که شخص دیگری قادر به دیدن این وجه از عکسها و به پیرو آن، شناخت اطراف نباشد. زاویه دید متفاوت در نگاه به زندگی، بی واسطه و تأثیرگذار!
از آثار یوریک کریم مسیحی میتوان به «عکس و دیدن و عکس» و «نگاهم کن! خیالم کن!» اشاره کرد که در باب عکاسی هستند. «اول شخص مفرد» نیز کتابی است با داستانهای کوتاه درباره عکس که همراه شما میشود. «کوپه اختصاصی»، «بزرگراه بزرگ»، «چهار مکالمه» و… نیز ازجمله کتابهایی هستند که از عکس جدا میشوند و به مکالمهها و نمایشنامههای کوتاهی تبدیل میشوند که بسیار ارزشمند، با هالهای از رؤیا، با وجه زیباییشناسی مخصوص او، در پی برخی مسائل جنایی و با تأکید بر زن نوشته میشود. چراکه عقیده دارد که زنان دربهای بستهای هستند، سرشار از زیبایی و در درون هر فرد یک زن وجود دارد که باید برای متجلی شدن، آن را پیدا کند و خوب بشناسد. او زنان را مظهر زیبایی میداند. شاید دلیل رویاگونه بودن آثارش، به شناخت زنان برمیگردد.

یوریک کریم مسیحی تابهحال نمایشگاههای بسیاری در زمینه عکاسی، چه بهصورت انفرادی و چه بهصورت گروهی برگزار کرده است. عکسها و آثار او در نمایشگاههای خارجی نیز در معرض نمایش، قرار گرفتهاند. همچنین میتوان از نوشتار او نیز در برخی از کتابهای خارجی در کنار آثار کوتاه دیگر بزرگان یاد کرد.
همانطور که گفته شد، یوریک کریم مسیحی از بزرگترین عکاسان ارمنی و ایرانی است. این نویسنده محبوب یکی از مهمترین افرادی است که کتابهایی در باب عکاسی در ایران دارد. با توجه به سابقه درخشان عکاسی و طراحی پوستر ایشان، میتوان به دو کتاب بسیار پرطرفدار وی به نام «نگاهم کن! خیالم کن!» و «عکس و دیدن عکس» اشاره کرد. البته که به جز این دو کتاب، کتابهای مهم دیگری در زمینه عکاسی به چاپ رسانده است. کتاب «عکس و دیدن عکس» مربوط به سال ۱۳۹۳ است و در حقیقت میتوان گفت در میان شلوغی بازار کتابهای عکاسی، میتوان از این کتاب بهعنوان یک یاریدهنده خوب یاد کرد. در ادامه اسم این کتاب مثل اکثر کتابهای دیگر یوریک کریم مسیحی، توضیحی در باب اسم آمده است که شاید شناخت شما را بیشتر میکند و کمک میکند در انتخاب کتاب راحتتر به نتیجه برسید. «عکس به ما چه میدهد، ما از عکس چه میگیریم» عنوانی است که در ادامه اسم این کتاب آمده است.

یکی از نکات مهم و ویژه در آثار یوریک کریم مسیحی طراحی جلد کتابها است که در نگاه اول به شما چنان معنا و مفهومی را انتقال میدهد که بیشک این کتاب را برای مطالعه انتخاب میکنید. دو چشم که از یک پرتره جذاب به شما نگاه میکنند و کلی حرف برای گفتن دارند.
این نکته در دیگر کتابهای او نیز به چشم میخورد. در این کتاب با موضوعات مهمی در باب عکاسی آشنا میشوید. شاید بتوان گفت این کتاب در عین اینکه میتواند راهنمای خوبی برای افرادی باشد که تازه با عکاسی آشنا شدهاند، بهعنوان یک کتاب مهم برای عکاسان حرفهای نیز میتواند کاربرد داشته باشد. چرا که تمام مسائلی که برای آنها آشنا است را به شکلی دیگر بازگو میکند. از موضوعات مهم این کتاب، میتوان به عکس چیست، عکس خوب یا بد کدام است، زاویه دید، زیبایی، قصه و روایت در عکس و… اشاره کرد و با نگاهی گذرا به این موضوعات در مقدمه، به این نتیجه رسید که این کتاب شروعی خوب و حرفهای خواهد بود.
کتاب مهم دیگری که باید با آن آشنا شوید، «نگاهم کن! خیالم کن!» است. این کتاب ماهیتی متفاوت با کتاب قبلی دارد. هرچند که میتوان گفت در خانواده همان کتابهای عکاسی قرار میگیرد، اما نکته مهم این است که این کتاب جستارهایی درباره عکس است. به این معنا که در بسیاری از قسمتهای آن عکسهای مهمی را معرفی کرده است و در آن به توضیحات بنیادین در این زمینه پرداخته است. در این کتاب، عکسهایی عجیب انتخاب شده است و سپس در باب هرکدام توضیحات مفهومی و سادهای ارائه شده است. از دلیل انتخاب، ظرافت عکاسی، مفهوم و هدف عکس، از عکاس و نوع عکاسی آن و دلیل انتخاب این سوژه، صحبتهای زیادی شده است. بنابراین با مطالعه این کتاب میتوانید چشمهای خود را آماده کنید و با نگاهی دیگر به اطراف و سوژهها بنگرید!
طراحی جلد این کتاب نیز پرترهای بینهایت جذاب از یک دختر بچه است که مستقیم به ما نگاه میکند و مثل اسم کتاب، خیالانگیز جلوه میکند. با دهان بسته، حرفهای بسیاری دارد که باید بزند و دستان ما را میگیرد و با نگاهش با خود میبرد.
در ادامه توضیحات و ویژگی آثار یوریک کریم مسیحی بهعنوان یک نویسنده، عکاس و طراح حرفهای و مهم ایران، میتوان به این اشاره کرد که آثار وی همیشه از یک خیال و رؤیا پیروی میکند. این خیالانگیز و رؤیایی بودن آثار وی، میتواند یک عنصر مهم باشد که کمتر نویسندهای از آن بهره برده است. حتی در کتابهایی مثل این دو کتاب که موضوع اصلی عکاسی است و کمتر به داستان پرداختهشده است، بازهم این اتفاق در ظریفترین حالت ممکن افتاده است. از طراحی جلد کتاب تا انتخاب عکسهای مود بحث، در برخی موارد اشاره به دلایل زیباییشناسانه عکسها و… همگی دارای ظرافتهای رویاگونهای نیز هستند.
این نویسنده و عکاس حرفهای، در بیادعاترین حالت ممکن به این موضوع اشاره میکند که در بیشتر موارد تجربه شخصی و برداشت حسی خود را عنوان کرده است، اما اگر کمی با او همراه شوید به این موضوع پی خواهید برد که چقدر همهچیز درست و بهجا است و به لمس جدیدی از واقعیات زندگی خواهید رسید!