افتادگی رحم مشکلی که پیشگیری و درمان دارد. این بیماری به دلیل شل شدن عضلات دیواره رحم بوجود میآید. جدای از اینکه این مسئله میتواند در اثر زایمان طبیعی بوجود بیاید، بحث ژنتیک نیز در آن دخیل است.
شاید برایتان سوال باشد چرا شخصی با چند زایمان طبیعی و آن هم سخت دچار افتادگی رحم نمیشود. اما از طرفی دیگر، فردی تنها با انجام یک زایمان طبیعی به این عارضه دچار میشود. در ادامه با ما همراه باشید تا عوامل موثر بر افتادگی رحم و روشهای درمانی آن را با هم بررسی نماییم.
همچنین بخوانید:
عوامل موثر در افتادگی رحم
اکثر زنان تصور میکنند افتادگی رحم که معمولا همراه با افتادگی مثانه خواهد بود ناشی از زایمان طبیعی است. در حالی که این موضوع واقعیت دارد اما باز متخصصان زنان بجای سزارین اصرار به زایمان طبیعی دارند. چرا که آنها معتقدند عوارض سزارین بسیار بیشتر از زایمان طبیعی است و افتادگی رحم را میشود درمان کرد.
به طور کلی افتادگی رحم و مثانه یعنی جابجایی رحم و دیگر ارگانهای لگنی. در واقع این ارگانها مقداری به سمت پایین و برآمده شدن به داخل مهبل است. به گفته متخصصان، این جابجایی فشار، دردهای لگنی و در اغلب موارد مشکلات ادراری را به دنبال دارد. معمولا این بیماری در اثر فشارهای حاملگی و زایمان طبیعی ایجاد میشود. عوامل دیگری نیز همچون چاقی، سن بالا، سرفه شدید و شلی ذاتی لگن در ایجاد این بیماری نقش دارند. این بیماری با معاینه دقیق توسط جراح بیماریهای زنان و انجام تستهای خاص قابل تشخیص است.
بیاختیاری ادراری ناشی از افتادگی رحم و مثانه
به طور معمول افتادگی رحم و مثانه با هم روی میدهند. چرا که این اتفاق ناشی از شل شدن دیواره بین واژن و مثانه است. با جابجایی مثانه، مجرای ادراری هم جابجا شده و موجب تغییر زاویه بین مجرای ادرار و مثانه میشود. با این اتفاق فرد به بیاختیاری ادراری مبتلا میشود. از عوارض دیگر این بیماری که ممکن است در بسیاری موارد پیش بیاید میتوان به موارد زیر اشاره کرد. یبوست، بیاختیاری مدفوع، تکرر ادرار، احساس پری در واژن، درد لگن، درد در هنگام نزدیکی، افزایش ترشحات واژن.
انجام ورزشهای خاص به عنوان یکی از روشهای درمانی این بیماری
افتادگی رحم را نمیتوان با روشهای دارویی درمان کرد. در برخی موارد چارهای جز جراحی وجود ندارد. اما در مراحل اولیه، ابتدا باید ورزشهای توصیه شده توسط پزشک و برخی ملاحضات را رعایت کرد. به گفته پزشکان، درمان این بیماری بر اساس تشخیص نوع ارگان درگیر شده است. انجام ورزشهای خاص فقط در موارد خفیف تاثیرگذار خواهد بود. به طوری که ورزشهای مربوط به عضلات لگن شامل انقباضات مکرر و از نوع درجات خفیف، در طول ۳ تا ۶ ماه موثر خواهد بود. همچنین بیمار باید از بلند کردن اجسام سنگین ممانعت کند. بیمار باید جهت جلوگیری از یبوست، فیبر بیشتری به کار گیرد. به علاوه بیمار در صورت داشتن سرفه مزمن، آن را باید درمان نماید. بیمار دچار اضافه وزن باید سریعأ وزن خود را کاهش دهد، از کشیدن سیگار و مصرف کافئین خودداری کند.
عضلات کف لگن را تقویت کنید
جهت جلوگیری از افتادگی رحم، میتوانید با انجام ورزشهای کگل عضلات حمایتکننده کف لگن را تقویت کنید. این عضله کف لگن که به شکل یو انگلیسی است و از جلو به عقب کشیده شده با این ورزش تقویت میشود. جهت یافتن این عضله کافیست که در هنگام دفع ادرار، جریان آن را متوقف کنید. در این هنگام عضله قابل لمس است. این عضله را به مدت ۱۰ ثایه منقبض و ۱۰ ثانیه شل کنید با ۱۵ بار تکرار.
درمان افتادگی رحم به کمک جراحی
در افتادگی رحم گاهی ممکن است شیاف مهبل که یک حلقه جهت کمک به نگه داشتن رحم است تجویز شود. همچنین برای زنان یائسه دارودرمانی با استروژن مهبلی ( افزایش جریان خون بافتهای مهبل و قدرت بافتهای حمایتکننده) تجویز میشود. اما در صورتی احتیاج به جراحی دارد که بیمار در موارد عنوان شده زیر مشکل داشته باشد. اینها مواردی هستند که ورزشهای توصیه شده در درمان آنها موثر نبوده است. در نهایت جراحیهای ترمیمی توسط جراح زنان موثرترین درمان خواهد بود.
- مشکل در نزدیکی
- مشکلات ادراری یا عدم تخلیه ادرار
- یبوست شدید
توصیههای لازم جهت پیشگیری از افتادگی رحم اجازه ندهید دچار اضافه وزن شوید.
در طول دوران بارداری و پس از زایمان از ورزش غافل نشوید.
از رژیم غذایی صحیح استفاده نمایید.
جهت حفظ قدرت عضلانی خود به طور منظم در برنامههای ورزشی شرکت کنید.
با مصرف منظم فیبرها از ابتلا به یبوست پیشگیری کنید.
منبع: بیتوته
تابش تانش
۱۳۹۸-۰۲-۳۱ در ۰۶:۵۱
سلام وعلیکم وقت تان بخیر من تابش هستم از افغانستان تشکر از گذاشتن معلومات مفید تان در رابطه به علل افتادگی رحم. ببخشید یک سوالی داشتم: یکی از نزدیکانم در حمام افتاد به زمین و کمرش به کمود خورد و کمی ضربه دید, بعداً مدت یک هفته خونریزی داشت و برعلاوه خونریزی ماهوارش نیز بیشتر شد. نزد پزشکان رفت و معانیه کردن گفتن که افتادگی رحم برایت پیدا شده. من روی مطلبِ که گذاشتید چنین عامل را دریافت نکردم که افتادگی رحم از اثر ضربه خارجی هم به وجود میاید. پس لطف کرده جوابم را بدهید که آیا عامل افتادگی رحم ضربه شدید خارجی که خدماتان نویشتم میشود یا خیر و اگر شود راه های درمان آن را بگویید. از همکاری تان پیش از پیش تشکر.
زینب یزدان بخش
۱۳۹۸-۰۳-۰۲ در ۰۶:۴۸
دوست گرامی ممنون بابت نظرتون ولی ما قادر به پاسخگویی به این پرسش نیستیم و توصیهی ما به شما مراجعه به پزشک متخصص زنان است.